…eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan.
…eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako.
…legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da.
…mahatsondoek behar dituzten elikagaiak.
…etnologoak aurrez aipatutako faktoreak.
….kaloria gehien duen fruta.
…ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da.
…horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak.
…ezaugarri bereziak dituen ardoa.
…aipatutako ezaugarriak…
Erromatarren garaiaz gero izan da ardoa ezinbesteko edari jatorduetan, eta haren gabezia zoritxarrarekin lotu izan da. Gaur egungo ospakizunetan ere ez da ardorik falta mahaian. Alabaina, ezin dugu ahaztu ardoaren oinarria mahatsa dela eta berau dela, mizpirarekin, txirimoiarekin, brinoiarekin eta platanoarekin batera ,
Bete hutsuneak (1):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDMzJXUwMDBhJXUwMDBkJXUwMDAzJXUwMDFkJXUwMDFiJXUwMDA4JXUwMDQxJXUwMDQ3JXUwMDAyJXUwMDBkJXUwMDAxJXUwMDBjJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ0JXUwMDExJXUwMDEwJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ2JXUwMDE0JXUwMDA3JXUwMDAxJXUwMDE1
. Mahatsaren kasuan kaloriak karbohidratoetatik datoz eta
Bete hutsuneak (2):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDMwJXUwMDA3JXUwMDFkJXUwMDFiJXUwMDBjJXUwMDBlJXUwMDRiJXUwMDQ0JXUwMDBkJXUwMDFiJXUwMDEzJXUwMDQxJXUwMDRmJXUwMDAxJXUwMDBhJXUwMDBiJXUwMDFkJXUwMDE3JXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQxJXUwMDEzJXUwMDE2JXUwMDBiJXUwMDBlJXUwMDEzJXUwMDE3JXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDRiJXUwMDBhJXUwMDBkJXUwMDA1JXUwMDFkJXUwMDE1JXUwMDE1JXUwMDExJXUwMDA0JXUwMDQxJXUwMDQ1JXUwMDE3JXUwMDEzJXUwMDAzJXUwMDAzJXUwMDBhJXUwMDAyJXUwMDAyJXUwMDA0JXUwMDRmJXUwMDQ0JXUwMDExJXUwMDAxJXUwMDExJXUwMDBiJXUwMDBmJXUwMDBh
.
Bete hutsuneak (3):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDM5JXUwMDEzJXUwMDE2JXUwMDBiJXUwMDBlJXUwMDQxJXUwMDRkJXUwMDBjJXUwMDA5JXUwMDA5JXUwMDE1JXUwMDA3JXUwMDE2JXUwMDExJXUwMDFkJXUwMDAyJXUwMDRiJXUwMDQ1JXUwMDE3JXUwMDEzJXUwMDE1JXUwMDFiJXUwMDFkJXUwMDA2JXUwMDBlJXUwMDFmJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ0JXUwMDAxJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ1JXUwMDAxJXUwMDA1JXUwMDEzJXUwMDFiJXUwMDFiJXUwMDFiJXUwMDAyJXUwMDRiJXUwMDQ3JXUwMDA2JXUwMDEzJXUwMDAwJXUwMDEzJXUwMDBmJXUwMDFhJXUwMDBlJXUwMDEzJXUwMDFkJXUwMDA3JXUwMDA2JXUwMDEwJXUwMDBiJXUwMDBmJXUwMDQxJXUwMDQ0JXUwMDA1
eta mahatsaren muztioan
Bete hutsuneak (4):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDM0JXUwMDA5JXUwMDAyJXUwMDA2JXUwMDBjJXUwMDA0JXUwMDBjJXUwMDBlJXUwMDRiJXUwMDQ1JXUwMDE3JXUwMDEzJXUwMDA2JXUwMDBlJXUwMDFkJXUwMDExJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ0JXUwMDExJXUwMDAxJXUwMDExJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ4JXUwMDA5JXUwMDEzJXUwMDA2JXUwMDBlJXUwMDEzJXUwMDBkJXUwMDExJXUwMDA3JXUwMDEzJXUwMDEzJXUwMDE3JXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDRmJXUwMDAxJXUwMDBhJXUwMDBiJXUwMDFkJXUwMDFiJXUwMDA2JXUwMDE1JXUwMDVhJXUwMDRjJXUwMDAzJXUwMDFkJXUwMDA2JXUwMDBlJXUwMDFmJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ0JXUwMDA1
. Muztioaren azukrea alkohol eta anhidrido karboniko bilakatzen da.
Ardo-mota asko dago eta kolorearen, zaporearen eta usainaren arabera bereizten dira.
Bete hutsuneak (5):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDM5JXUwMDA4JXUwMDE5JXUwMDExJXUwMDE1JXUwMDAxJXUwMDAxJXUwMDE1JXUwMDBhJXUwMDA0JXUwMDRmJXUwMDQ1JXUwMDFmJXUwMDFiJXUwMDE0JXUwMDEyJXUwMDA2JXUwMDEzJXUwMDAwJXUwMDFiJXUwMDA4JXUwMDBh
, berriz, ondoren zehazten diren bost faktoreen menpe daude:
Mahats-mota: mahats-mota bakoitzak bere ezaugarriak eta nortasuna ematen dizkio ardoari. Nafarroan, adibidez, hauek erabiltzen dira: garnatxa, tempranilloa, Gabernet Souvignon, viura, etab.
Klima: mahats-mota bera izanda ere, urte batean bestean baino euri gehiago edo gutxiago egiteak, eguzki-ordu gehiago edo gutxiago hartu izanak eta abarrek
Bete hutsuneak (6):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDNkJXUwMDE3JXUwMDEzJXUwMDA2JXUwMDBlJXUwMDA3JXUwMDBmJXUwMDQxJXUwMDQ0JXUwMDExJXUwMDAxJXUwMDExJXUwMDQ1JXUwMDQxJXUwMDEzJXUwMDE2JXUwMDBiJXUwMDBlJXUwMDBhJXUwMDRiJXUwMDQ5JXUwMDEzJXUwMDFiJXUwMDBmJXUwMDA5JXUwMDA4JXUwMDRmJXUwMDQ0JXUwMDBkJXUwMDFkJXUwMDAxJXUwMDEwJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ1JXUwMDFmJXUwMDFiJXUwMDE0JXUwMDEyJXUwMDA2JXUwMDEzJXUwMDAwJXUwMDFiJXUwMDBjJXUwMDExJXUwMDE1JXUwMDBm
. Horregatik da uzta bakoitza berezia.
Lurra: lur-motaren araberako elikagaiak eskuratuko ditu mahats-landareak. Ezaugarri hau eraldatu daiteke, lurra aztertu eta
Bete hutsuneak (7):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDM1JXUwMDBjJXUwMDA5JXUwMDA5JXUwMDE1JXUwMDA3JXUwMDFjJXUwMDAxJXUwMDBhJXUwMDBiJXUwMDBhJXUwMDBlJXUwMDRiJXUwMDQyJXUwMDA3JXUwMDBkJXUwMDA5JXUwMDEzJXUwMDUyJXUwMDQ0JXUwMDBkJXUwMDFkJXUwMDAxJXUwMDBmJXUwMDBlJXUwMDExJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ1JXUwMDA5JXUwMDA1JXUwMDAyJXUwMDBhJXUwMDA2JXUwMDA2JXUwMDA4JXUwMDA4JXUwMDBh
eskuratzeko moduan lurra landuz.
Heldutasuna: azken emaitzan erabakigarria izango da mahatsa noiz jaso den, horren araberakoak izango baitira ardoaren azidotasuna eta gozotasuna (azukre-kantitatea).
Ekoizpena: etnologoak mahats horiekin lan egiteko duen era. Hori ere erabakigarria izango da
Bete hutsuneak (8):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDNkJXUwMDFmJXUwMDFiJXUwMDE0JXUwMDEyJXUwMDA2JXUwMDEzJXUwMDAwJXUwMDFiJXUwMDQ5JXUwMDQyJXUwMDA3JXUwMDE3JXUwMDE3JXUwMDFmJXUwMDEzJXUwMDA4JXUwMDBhJXUwMDRiJXUwMDQ0JXUwMDBkJXUwMDFkJXUwMDAxJXUwMDEwJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQxJXUwMDEzJXUwMDE2JXUwMDBiJXUwMDBl
lortzeko garaian.
Beraz, ahalik eta ardo onena lortu nahi bada, tentu handiz kontrolatu beharko ditu
Bete hutsuneak (9):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDNkJXUwMDExJXUwMDFhJXUwMDAxJXUwMDAzJXUwMDAzJXUwMDA4JXUwMDA4JXUwMDBlJXUwMDBhJXUwMDRiJXUwMDQxJXUwMDE0JXUwMDA3JXUwMDAwJXUwMDE3JXUwMDFmJXUwMDVhJXUwMDQxJXUwMDA4JXUwMDE5JXUwMDExJXUwMDE1JXUwMDAxJXUwMDU1JXUwMDQ0JXUwMDBkJXUwMDFkJXUwMDAxJXUwMDEyJXUwMDEyJXUwMDFiJXUwMDRlJXUwMDQ2JXUwMDA3JXUwMDBhJXUwMDFmJXUwMDFiJXUwMDFkJXUwMDE3JXUwMDA0JXUwMDBh
.
Jakina da, bestalde, garrantzia elikaduragatik baino gehiago gastronomiagatik duela ardoak,
Bete hutsuneak (10):
ardoa mahatsetik eratortzen den edaririk garrantzitsuena da mahatsondoek behar dituzten elikagaiak aipatutako ezaugarriak eragina dute ardoak izango dituen ezaugarrietan ezaugarri bereziak dituen ardoa etnologoak aurrez aipatu ditugun faktoreak kaloria gehien duen fruta horiek dira ondoren ardoaren kalitatea erabakiko dutenak legamiek eragiten duten hartziduraren ondorioz lortzen da eskaintzen dituen osagaiak ez baitira funtsezkoak bizitzarako
JXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDE4JXUwMDBhJXUwMDA4JXUwMDA3JXUwMDFhJXUwMDBlJXUwMDFmJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDQ0JXUwMDBkJXUwMDFkJXUwMDAxJXUwMDEwJXUwMDBiJXUwMDRlJXUwMDRmJXUwMDFjJXUwMDEyJXUwMDA2JXUwMDA2JXUwMDA4JXUwMDA4JXUwMDBhJXUwMDRiJXUwMDQ1JXUwMDFmJXUwMDVhJXUwMDQyJXUwMDAzJXUwMDA4JXUwMDFkJXUwMDFkJXUwMDFiJXUwMDEzJXUwMDQxJXUwMDQ2JXUwMDEzJXUwMDFiJXUwMDFhJXUwMDA3JXUwMDE2JXUwMDFmJXUwMDExJXUwMDA0JXUwMDBlJXUwMDBhJXUwMDRiJXUwMDQyJXUwMDBiJXUwMDEzJXUwMDEzJXUwMDFkJXUwMDBlJXUwMDFiJXUwMDEzJXUwMDEzJXUwMDBhJXUwMDA0
. Alabaina, egia da ardoak digestioa errazten duela haren azidotasuna (pH: 2,7-3,5) eta gure urdailarena antzekoak baitira. Halaber, jadanik frogatu denez, ardoaren polifenolek, neurriz beti ere, bihotz-gaixotasunetatik babesten gaituzte.
Amaitzeko, gogoratu ardoa janariekin hartzeko edaria dugula eta inoiz ez baraurik, eta saiatu gradu gutxiko ardoak edaten; ez pentsa gradu-urritasunak kalitate-eskasia adierazten duenik.
LORENZO Arantza eta URANGA Ane Miren, Elhuyar aldizkaria